Lato w pełni, a na drzewach kołyszą się soczyste owoce. Jabłka, morele, śliwki…. Kuszą, ach, kuszą! Jak jednak wybrać odpowiednie owoce, które znacząco nie podniosą nam poziomu cukru we krwi?
INDEKS GLIKEMICZNY
Każdy produkt może oddziaływać na stężenie glukozy, dlatego diabetyk powinien zwrócić szczególną uwagę na wskaźnik IG. Im niższy, tym lepiej. Znaczy, że nie wywoła żadnych zmian w organizmie. Wysoki wynik świadczy natomiast, że jest to produkt zakazany. Jego spożycie wiążę się z dużym ryzykiem skoku cukrowego.
Większość diabetyków oczywiście nie nosi przy sobie tabelek informujących o wskaźnikach indeksu glikemicznego. Podział na „dobre” i „złe” produkty przyjdzie z czasem, ponieważ wymaga to odrobiny praktyki. Warto jednak od początku zainteresować się wartościowością owoców. Szczególnie, że sezon w pełni….
JEDZ BEZ OPORÓW!
Diabetyk bez zastanowienia może sięgać przede wszystkim po truskawki i poziomki. Te, mimo właściwości antyoksydacyjnych, poprawią wygląd skórę. Dodajmy do tego arbuza – a otrzymamy przepyszną bombę witaminową!
Udowodniono, że racjonalne spożywanie owoców pozytywnie wpływa na uregulowanie cukrzycy. Cukrzyk jednak ma surowy zakaz spożywania soków, dżemów i suszonek z uwagi na dużą zawartość cukru. Owoce muszą być świeże, by pozytywnie wpłynęły na poziom glukozy.
NAD TYM SIĘ ZASTANÓW!
Owoce miękkie, takie jak jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, a nawet porzeczki, jagody, maliny i wiśnie, mają już wyższy IG. Dlatego przed ich spożyciem warto zwrócić szczególną uwagę na ilość. Jeśli będziemy jeść je w racjonalnych ilościach, nie spotkają nas komplikacje.
Cukrzyca to nie wyrok. Można być diabetykiem i cieszyć się smakiem lata. Wszystko sprowadza się do zdrowego rozsądku.